Terugblik Inspiratiebijeenkomst Gezonde Kantine

Op 29 juni van 18.00-20.00 uur vond de Inspiratiebijeenkomst Gezonde Kantine plaats bij de Sligro in Breda. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door JOGG-Breda, Breda Actief en de Sligro. 

Om 17.45 uur druppelden de eerste gasten binnen. De variatie aan deelnemers was groot.  Er waren mensen van sportverenigingen, scholen en bedrijven aanwezig. Maar onder de bezoekers bevonden zich ook anderen die vanuit hun functie geïnteresseerd zijn in het thema Gezonde Kantine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan professionals die werkzaam zijn bij de GGD, Breda Actief of de gemeente Breda.

Het doel van de inspiratiebijeenkomst was iedereen kennis te laten maken met projecten die gerelateerd zijn aan het realiseren van een gezonde kantine, en om de deelnemers de gelegenheid te bieden om te netwerken met elkaar. Na elk inhoudelijk onderdeel genoten de gasten van hapjes en drankjes en werd er onderling uitgebreid gesproken.

Wethouder Miriam Haagh

Wethouder Miriam Haagh trapte de avond af. Ze was erg enthousiast over de hoge opkomst (53 aanmeldingen). Ze benadrukte dat het belangrijk is dat kinderen en jongeren leren om gezonde keuzes als vanzelfsprekend te maken. Ze kunnen daar hun leven lang profijt van hebben. Er moeten in het aanbod voldoende gezonde producten aanwezig zijn, zodat iedereen in Breda de mogelijkheid heeft om een gezonde keuze te maken. 

Sligro

Hierna lichtte Karin Potting (Vestigingsdirecteur Sligro Breda) het programma van de avond toe. Tevens heeft zij iets verteld over het programma “Samen Lekker Bezig” dat Sligro samen met de KNVB heeft opgezet. Sligro en KNVB zijn een meerjarige samenwerking aan gegaan om een gezonder aanbod te realiseren in de voetbalkantine met tal van leuke acties, zoals bijvoorbeeld de teambox voor de jeugd onder 11 jaar. Daarnaast heeft zij uitgelegd dat de verandering van ongezond naar gezond niet van de een op de andere dag lukt. Geleidelijk aan kunnen er steeds meer gezonde producten worden aangeboden. Zo zou men bijvoorbeeld bij de bitterballen ook een gezonde dipper kunnen serveren. 

De gast in de kantine heeft dan de keuze tussen de bekende bitterbal en een gezondere keuze, een keuze die er nu vaak niet is. Sligro heeft inmiddels veel recepten en concepten ontwikkeld. Er is niet één kant en klare oplossing die Sligro kan laten zien. Sligro levert graag maatwerk en wil meedenken met de klant over de mogelijkheden binnen de kantine. Karin Potting heeft de aanwezigen uitgenodigd voor het maken van een afspraak om de individuele wensen te bespreken. 

Tijdens de proeverij kon iedereen proeven van heerlijke gezonde tussendoortjes onder het genot van verschillende drankjes. Zo hebben we bijvoorbeeld een Fresh Lemonade mogen proeven. De Pokébowl met zalm werd door de aanwezigen heel goed ontvangen.

Breda actief

Frank Razenberg en Marcel de Visser (Breda Actief) hebben toegelicht wat de programma’s ‘Team:Fit' en ‘Iedere Stap Telt’ voor een gezonde kantine en breder, voor een gezonde werkvloer, kunnen betekenen. Zitten is het nieuwe roken. Het is belangrijk om voldoende te bewegen. ‘Iedere Stap Telt’ is een preventieprogramma gericht op fitte inwoners. De eerste pilot wordt bij bedrijven uitgevoerd (ook bij de gemeente Breda), maar het is de bedoeling dat het hierna breder weggezet wordt in de stad en dat diverse stimuleringsactiviteiten en doelgroepen aan het programma verbonden worden.

Als het gaat om een gezond kantine aanbod, spelen de gebruikers van de kantine een belangrijke rol. Hoe betrek je gebruikers? Hoe realiseer je gedragsverandering? Per sport heerst er een andere cultuur en bepaalde patronen zijn ingesleten. Een voorwaarde voor gedragsverandering is dat mensen intrinsiek gemotiveerd moeten zijn, anders heeft het geen kans van slagen. 

Bekijk de video van 'Iedere stap telt'
Download hier de presentatie

Jong leren eten

Tot slot heeft Wim Ruis (werkzaam bij IVN en provinciaal makelaar ‘Jong leren eten’) het programma ‘Jong leren eten’ toegelicht. Kinderen kunnen hierbij veel leren over eten en de herkomst van het voedsel. Dit programma maakt kinderen bewust van gezonde, duurzame en lekkere keuzes en leert ze die te maken. Het programma ‘Jong leren eten’ krijgt binnen het onderwijs een plek. De provinciaal makelaars zijn aangesteld om dit programma verder uit te gaan zetten. Inspelen op kansen en verbinden van activiteiten die er al zijn, is hierbij de gedachtegang.

Download hier de presentatie

Afsluitend

Na deze drie programma onderdelen, hadden de genodigden nog geruime tijd om met elkaar verder te kletsen over alles wat ze voorbij hoorden komen. 
We kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst en willen Sligro Breda bedanken voor de gastvrijheid!

Iedereen die praktisch aan de slag wil met een Gezonde Kantine, als het gaat om voedingsproducten, het meekrijgen van de gebruikers/gedragsverandering  of communicatie, kan contact opnemen met JOGG-Breda via het contactformulier. Hierna word je, afhankelijk van je vraag, gekoppeld aan een expert, waarmee je een afspraak kan maken. Deze helpt je verder met het realiseren van een gezonde kantine.    

Deel dit bericht: