Summerschool: workshop ‘Ouderpartnerschap’

De eerste editie van de ‘Summerschool’ van Breda Actief vond dit jaar plaats van 26 tot en met 30 juni. Gedurende deze week werden allerlei workshops aangeboden voor vrijwilligers en professionals uit de stad. Ook JOGG-Breda organiseerde een paar workshops. Zo vond op 27 juni de workshop ‘Ouderpartnerschap’ plaats bij Avans, die gegeven werd door Claartje van Eijden (Expert Actief Ouderschap).

Ouderpartnerschap houdt een gelijkwaardige samenwerking in met ouders, ofwel aansluiten bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van iedere ouder. Tevens is dit een belangrijk item binnen de JOGG-aanpak. Tijdens de workshop wilden we bewustzijn kweken bij professionals en vrijwilligers, en tegelijk ook praktische handvatten bieden om ouders actief te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind, waarin een gezonde leefstijl centraal staat vanuit JOGG. 

Tijdens de workshop hebben de deelnemers kennis opgedaan, ervaringen uitgewisseld en praktische tips gehad. Een aantal vragen die bovenkwamen waren: Hoe betrek je ouders bij een project als ze slecht Nederlands spreken? Hoe begeleidt je ouders met hun kinderen naar een sportvereniging of bibliotheek?  Hoe ga je als vrijwilliger/professional naast de ouder staan in plaats van eronder of erboven?

Het is belangrijk om samen met verschillende organisaties op te trekken rondom ouderpartnerschap. Denk hierbij aan het CJG, maar bijvoorbeeld ook aan instellingen die zich bezig houden met taalontwikkeling, waar een professional te maken krijgt met zowel de ouder als het kind.

Samen bereik je het meeste en we willen de verbinding met andere professionals nog versterken waar het kan, ook met professionals die niet direct binnen de gezondheidsbevordering werkzaam zijn, maar wél in contact komen met ouders en kinderen.

Deel dit bericht: