Eerste basisschool met Gezonde School vignet

Een feestelijk moment voor OBS de Springplank

Op 3 juni vond er een feestelijk moment plaats op OBS de Springplank. Deze basisschool in Teteringen mag zich de eerste gezonde basisschool noemen in Breda. Wethouder Miriam Haagh werd uitgenodigd door de school. Nadat de kinderen een estafette hadden gelopen met een cadeau, mocht Miriam Haagh dit openmaken. Uit het cadeau kwam het vignet Gezonde School tevoorschijn. De kinderen zongen samen een fruitlied om dat te vieren.

 

Bij de Gezonde School-aanpak wordt er toegewerkt naar een aanbod van onderwijs waarin ook nadrukkelijk aandacht is voor gezondheid en dit als het ware verwerkt is binnen het lesaanbod. Hierbij kan een school kiezen uit diverse thema’s. Denk aan voeding, bewegen, maar bijvoorbeeld ook aan sociaal emotionele ontwikkeling. Zowel basisscholen, middelbare scholen als het MBO kunnen gebruik maken van het aanbod.

OBS de Springplank heeft het vignet voor het onderdeel ‘voeding’ behaald. Binnen de school is er veel aandacht besteed aan het eten van fruit en het drinken van water. ‘Ziet eten, doet eten’. Hiermee wordt bedoeld dat kinderen uit hun comfortzone treden bij het proeven van fruit. Niet ieder kind kent alle fruitsoorten, maar doordat klasgenootjes ook fruit eten, willen ze het proberen. Het is belangrijk om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan.

De school maakt gebruik van het EU-schoolfruitprogramma. Bij deze regeling ontvangt een school voor elke leerling drie gratis porties groente en fruit per week gedurende twintig weken.

Door de subsidie die de school nu ontvangt is het mogelijk om voor de overige schoolweken het verzorgen van fruit en groente voort te zetten. OBS de Springplank vraagt ouders ook om hun kind een gezonde lunch mee te geven naar school. Vanuit de ouders krijgt de schoolleiding terug dat zij het enorm waarderen dat de school op deze manier een gezonde omgeving vormt voor hun kind. OBS de Springplank heeft net buiten het schoolplein een watertappunt. Water drinken lest je dorst en is erg gezond. Ook hier besteedt de school aandacht aan. Van het watertappunt wordt dan ook vaak en dankbaar gebruik gemaakt.

 

Vanuit JOGG-Breda stimuleren we de Gezonde School. Het succes van OBS de Springplank is een mooi voorbeeld voor andere scholen in Breda die zich willen inzetten voor een gezonde jeugd. Wilt u ook aan de slag met een Gezonde School? Neem dan contact op met Renate Martens, preventieadviseur GGD West-Brabant, via het emailadres R.Martens@ggdwestbrabant.nl.

 

Deel dit bericht: