Summerschool: workshop ‘Bewust omgaan met voeding’

De eerste editie van de ‘Summerschool’ van Breda Actief vond plaats van 26 tot en met 30 juni 2017. Gedurende deze week organiseerde JOGG-Breda de workshop ‘Bewust omgaan met voeding’ en ‘Ouderpartnerschap’De workshop ‘Bewust omgaan met voeding’, vond plaats op Boerderij Wolfslaar. Bij de start kregen de deelnemers een praatplaat om kennis te maken met JOGG-Breda. 

Bart van Strien van Streeknetwerk LandStad De Baronie was aanwezig. LandStad De Baronie heeft als uitdaging om de energie die in de streek zit, te benutten om mooie stukjes natuur, voorzieningen en trekpleisters te ontsluiten, te verbinden en bekender te maken onder inwoners en bezoekers. Het gaat hierbij om een samenwerking tussen ondernemers, onderwijs, overheden, inwoners en maatschappelijke organisaties. Zo promoot LandStad De Baronie een Bourgondisch Brabant en de gezonde streekproducten. Verder kwam Cittaslow aan bod in zijn pitch. Dit is het keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Gemeente Alphen-Chaam werd als voorbeeld genoemd. Hij stipte ook aan dat Brabant zich in 2018 ‘Europese regio van de Gastronomie’ mag noemen. Dit onder de noemer ‘We are food’. De provincie ontwikkelt in samenwerking met AgriFoodCapital een programma voor zowel inwoners van de provincie als het bedrijfsleven. Brabantse waarden van voedsel staan centraal: hoogwaardige en innovatie kwaliteit van de agrifood keten, voedselcultuur en gastvrijheid. Binnen deze context passen agrifoodprojecten gericht op productontwikkeling, lokaal consumeren van streekproducten en projecten gericht op de oorsprong van voedsel, afkomstig van de boer of natuur. ‘We are food’ zorgt naast de aandacht voor voedsel(herkomst) in Brabant ook voor meer bekendheid van de streek.  

Wim Ruis (provinciaal makelaar van het programma ‘Jong leren eten’, en werkzaam bij het IVN) heeft het programma Jong leren eten toegelicht. Jong leren eten’ richt zich op kinderen van de kinderopvang, primair onderwijs, Voortgezet Onderwijs en MBO. Het doel is om kinderen te leren over groente, fruit en vlees. De herkomst hiervan speelt een belangrijke rol. Kinderen worden met behulp van dit programma bewust gemaakt van gezonde, duurzame én lekkere keuzes, en hiernaast worden ze geholpen met het kunnen maken van de keuze. Iedereen eet bewuster, binnen en buiten school. 

Na de toelichting van Wim gingen de deelnemers actief aan de slag met het onderwerp. Ze werden gesplitst in kleine groepjes om vervolgens vanaf een bepaald startpunt te wandelen door Boerderij Wolfslaar. Hier werd met elkaar gebrainstormd over maatregelen en acties die de keuze voor gezond eten en drinken voor jongeren makkelijker kunnen maken. Er werd van alles opgeschreven; van themamiddagen over gezonde voeding in bibliotheken tot het betrekken van winkels in de binnenstad van Breda door het uitstralen van een gezonde boodschap en het organiseren van een supermarktsafari waarbij mensen meer kennis kunnen opdoen over gezonde producten.

Marika Rath, werkzaam bij Boerderij Wolfslaar, heeft verteld wat de boerderij al doet op het gebied van natuur, duurzaamheid, voeding en educatie. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich hier spelenderwijs meer bewust van te worden, en dat heeft weer een positieve invloed op hun ontwikkeling. Zo hebben ze een mobiele keuken op de boerderij, moestuinen, en kunnen kinderen kennismaken met graansoorten.

 

Wolfslaar
Deel dit bericht: