Langer gezond en zelfstandig, daar hoort een prettige omgeving bij!

 

De nieuwe Omgevingswet is aangenomen. De wet treedt op 1 januari 2021 in werking. In deze wet is bepaald dat gezondheid een plekje moet krijgen in de nieuwe omgevingsvisie en -plannen van elke gemeente. Voor JOGG-Breda is dit goed nieuws want ook wij streven naar fijne buurten en wijken in Breda, waar onze kinderen worden uitgedaagd om gezond en veilig op te groeien!

De afgelopen maanden heeft een aantal (zorg)professionals hierover al actief meegedacht, samen met de gemeente Breda en haar inwoners. JOGG-Breda wil dat er in de nieuwe plannen ruimte is voor bijvoorbeeld openbare, beweegvriendelijke en groene schoolpleinen, voor beweegactiviteiten op buurtniveau, voor veilige wandel- en fietsroutes van en naar de scholen, etc.

buiten omgevingswet
omgevingswet

 

Vanuit de gemeente, het Waterschap Brabantse Delta en de GGD West-Brabant is op 15 en 16 december 2017 een Public Health Hack georganiseerd met de stelling:.’Hoe kunnen we beter en anders met ruimtelijke informatie in relatie tot gezondheid werken?’

Victor Lamme, hoogleraar, hersenonderzoeker en auteur van het boek “WAAROM?” gaf de aftrap: "Hoe kun je mensen werkelijk aanzetten tot ander gedrag?". Na de kick-off gingen 6 teams aan de slag met 4 challenges:

  • Make less noise: hoe beperk je geluidsoverlast en de impact daarvan op leefbaarheid en gezondheid in een stad vol geluid?
  • Lonely wolves: hoe ziet de openbare ruimte eruit waarin mensen zich minder eenzaam voelen/zijn?
  • Into space man: design de gezonde buitenruimte van de toekomst. Hoe ziet die eruit (in data/verhaal/beeld)
  • I’m feeling hot, hot, hot: de binnenstad van Breda is op een warme dag minstens 8 graden Celsius warmer dan het buitengebied van Breda. Hoe houden we de oververhitte binnenstad leefbaar en gezond?

Na dertig uur brainstormen, met positieve, energie werd het team achter het idee van de app 'Race4Space' verkozen tot winnaar van de Public Health Hack 2017. De game-app 'Race4Space' betrekt jongeren bij politieke besluitvorming én stimuleert zich in te zetten voor hun wijk. Het team won een cheque van € 1.500 om het idee verder uit te werken onder begeleiding van een business-coach.

Bekijk hier de sfeerimpressie van de Public Health Hack Breda 2017.

 

 

Public Health Hack winners
Deel dit bericht: