Jongeren met plezier aan de kook

Heuvel

In de Heuvel gaat een zestal tieners de keuken in voor de gezelligheid, het plezier en de buurt! Op zaterdag 20 oktober hebben zij voor het eerst gekookt voor bewoners van senioren-wooncomplex De Brink en anderen geïnteresseerden. De 'première' is door ruim veertig bezoekers lekker en geslaagd genoemd.

kookclub heuvel
kookclub heuvel

Roberto (8 jaar) en Hamza (13 jaar) hebben de plannen gesmeed, in overleg met jeugdwerker Lisa van Weerdenburg van Surplus, om een kookclub op te richten. Deze culinaire talenten vertegenwoordigen een groep van zes tieners in de Heuvel. Doel van het koken is samen plezier hebben en spelenderwijs en geleidelijk kennis maken met gezonde voeding. Zo hebben de koksmaatjes zelf een salade bedacht en klaargemaakt en de hapjes hebben ze in overleg met bewoners van seniorenwooncomplex De Brink bereid.

Jeugdwerker Lisa vertelt dat de belangstelling voor kookactiviteiten groot is in De Heuvel. Gezelligheid staat voorop en de gesprekken over gezondheid zijn talrijk. Op een speelse en onschuldige manier wordt bijvoorbeeld over sauzen gesproken. De knoflooksaus uit de supermarkt blijkt razend populair. Eenmaal vers gemaakt blijken de meningen genuanceerder en uiteindelijk gezonder te liggen.

kookclub heuvel
kookclub heuvel

Brabantpark

Ook in Brabantpark wordt er druk gekookt. Na de zomervakantie is de keukengroep nog met tien personen uitgebreid. De leeftijd van de jongeren ligt tussen de 11 en 18 jaar. Verdeeld over drie groepen, en met behulp van vrijwilliger Luc, wordt het vuur op de gaspitten twee á drie dagen per week ontstoken. Luc is buurtvader, goede amateur kok, met professionele ervaring. Samen met Norbert Kalker, jeugdwerker bij Surplus, wordt elke woensdagmiddag zowel binnen als buiten eten bereid.

Norbert merkt vanuit zijn ervaring als jeugdwerker dat gezelligheid, avontuur en plezier dé ingrediënten zijn om jongeren kennis te laten maken met koken en gezonde voeding. Dat begint bij laagdrempeligheid, zoals het zelf maken van een saus op yoghurt basis en producten dagvers koken en zelf snijden. Buiten wordt gebruik gemaakt van de ‘coox’. Een kook –en vuurbron die speciaal voor de derde wereld is ontwikkeld. In Brabantpark is men in het bezit van drie exemplaren. Voor gezonde  wijk- en buurtactiviteiten is hij te leen! Kijk even naar de demo-filmpjes hiervoor (https://youtu.be/IteRQBPzjjU).

kookclub heuvel
Deel dit bericht: