Kinderen snoepen meer en bewegen minder tijdens coronaperiode

Het kabinet heeft deze week besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen. Gelukkig kunnen de scholen dit keer gewoon open blijven, dat was eerder dit jaar wel anders! Kinderen en jongeren konden maanden lang niet naar school en dat heeft gezorgd voor veel veranderingen. Wat blijkt is dat door de coronamaatregelen in deze periode de leefstijl van kinderen slechter is geworden. Dit is laatst gebleken uit een onderzoek dat in gang was gezet door JOGG Nederland. Kinderen en jongeren zijn minder gaan bewegen en juist meer gaan snoepen. Ook brachten kinderen meer tijd door achter een beeldscherm en hadden zij minder sociale contacten.

snoepen-corona
snoepen-corona

Hierdoor kunnen we verwachten dat het gewicht van kinderen en jongeren toe gaat nemen. Ook kan de ongelijkheid, bijvoorbeeld in gezondheid of schoolprestaties, toenemen. Dit heeft vooral grote gevolgen voor kwetsbare kinderen en jongeren. Volgens JOGG is het dus extra belangrijk dat problemen in kwetsbare gezinnen worden gesignaleerd.

Zijn er dan alleen maar negatieve effecten? Nee hoor! Het blijkt dat sommige ouders juist meer grip hadden op het eetgedrag van hun kind. Ook ervaarden sommige gezinnen een sterker familiegevoel door de extra tijd die ze met elkaar hebben doorgebracht. Verder zijn er nu meer digitale mogelijkheden en drinken jongeren minder alcohol door de coronamaatregelen. 

Voor meer informatie over dit onderzoek: lees hier meer

snoepen-corona
Deel dit bericht: