Gezonde(re) (sport)kantines in Breda

JOGG-Breda realiseert in samenwerking met de stad steeds meer gezonde omgevingen. De sportvereniging en de sportkantine behoren ook tot een belangrijke plek voor kinderen en tieners. Sporten is gezond en waarom zou je je leden na het sporten niet verleiden tot gezonde keuzes? Steeds meer sportverenigingen zijn van mening dat juist op de sportclub de gezonde keuze gemakkelijk moet zijn. Bij een gezonde kantine is naast het reguliere aanbod, ook keuze uit soepen, fruit en gezonde broodjes. Hartstikke lekker en een stuk gezonder.

Tafeltennisvereniging Belcrum

Tafeltennisvereniging Belcrum is de derde sportclub in Breda die mag pronken met een certificaat voor een gezondere kantine. Als de jeugd speelt is er bovendien gratis groente en fruit, gesponsord door de Jumbo. Op 12 januari werd dit gevierd tijdens de clubkampioenschappen. Miriam Haagh (wethouder Gezondheid) reikte het zilveren certificaat uit. Ze is trots op de samenwerking tussen Team:Fit, Mooiwerk, JOGG-Breda en de club. Het is de eerste tafeltennisclub in Nederland die een certificaat voor de gezonde kantine heeft behaald. Extra speciaal dus!

Bijeenkomst Gezonde(re) (sport)kantine

Om sportverenigingen, kinderboerderijen buurthuizen en andere vrijwilligersorganisaties in Breda te informeren over een gezonder aanbod in de kantine, werd er op 6 februari een cursus georganiseerd door Mooiwerk, Team:Fit en Sligro. Deze vond plaats bij Sligro. Er was een zeer diverse opkomst van zowel sport- als vrijwilligersorganisaties.

Enzo de Regt (Mooiwerk), Karin Potting (Sligro) en Irene Walk (Team:Fit) hebben de deelnemende clubs geïnformeerd over wat een gezondere kantine inhoudt en wat je kunt doen om te starten. Veel mensen hadden eerst een ander beeld van de gezonde(re) kantine. In eerste instantie hadden ze het beeld dat het een behoorlijk radicale verandering is die je door moet voeren, maar het gaat juist om gezondere alternatieven aan te bieden naast het bestaande aanbod. Daarnaast hoeft ook niet alles tegelijk. Maak een start en begin met een aantal gezondere producten. Zet bijvoorbeeld fruit op de bar en plaats popcorn naast chips. Daarna kan je verder gaan met andere producten.

Er kan een brons, zilver of goud vignet behaald worden, afhankelijk van de voorwaarden van waar je als club aan wil doen. Voor het bronzen certificaat moet je het volgende uitvoeren:

  • De kantine biedt in elke aangeboden productgroep (groente, fruit, dranken, melkproducten, broodjes en snacks) tenminste één betere keuze aan.
  • Er wordt voldaan aan drie basis-uitstraling punten:
    1. De betere keuzes staan op opvallende plaatsen, zoals op de balie, in vitrines en op rekken. 
    2. In de automaten krijgen de betere keuzes een opvallende plek. 
    3. Wordt er eten of drinken aangeboden bij de kassa? Dan staan daar alleen de betere keuzes!
  • Het drinken van water wordt gestimuleerd! Dit kan bijvoorbeeld door een watertappunt.
  • De organisatie heeft in het beleid vastgelegd dat de kantine voldoet aan de richtlijnen Gezondere Kantines (volgens het Voedingscentrum).

Lees ook het blog over deze bijeenkomst via de website van Mooiwerk.

Ook geïnteresseerd om aan de slag te gaan met een kantine waarin gezonde keuzes aangeboden worden? Neem dan contact op met Enzo de Regt: enzo.de.regt@mooiwerkbreda.nl.

Deel dit bericht: