Gezonde kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan. Door kinderen op jonge leeftijd al te leren om gezonde keuzes te maken, zullen zij hier positieve gevolgen aan ondervinden in hun latere leven. Een kinderopvangorganisatie kan kiezen om structureel de gezondheid en een gezonde leefstijl van kinderen te bevorderen. Gebruik hiervoor de Gezonde Start-scholing. De scholing is bedoeld voor pedagogisch medewerkers. Hierbij hoort ook een train-de-trainer cursus. Door middel van deze cursus wordt een (staf)medewerker opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang. Deze biedt scholing aan collega’s en is het lokale aanspreekpunt voor gezonde leefstijl. De Gezonde Kinderopvang is een integrale aanpak. De pijlers zijn:

  • Beleid (thema’s en activiteiten opnemen in het beleid)
  • Ontwikkelen (kennis vergroten, vaardigheden aanleren etc.)
  • Omgeving (fysieke en sociale omgeving zo inrichten dat dit een gezonde leefstijl stimuleert)
  • Signaleren (het vroegtijdig signaleren van risicofactoren i.r.t. gezondheid en leefstijl).

Een kinderopvangorganisatie kan kiezen uit verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan voeding, bewegen en sport, groen, sociaal-emotionele ontwikkeling, dagritme, mediaopvoeding en zonbescherming. In Breda zijn er zeven kinderopvanglocaties aangesloten bij de aanpak Gezonde Kinderopvang. KIK Kinderopvang is een voorbeeld van een locatie in Breda die actief bezig is met gezondheid en betrokken is bij de JOGG-aanpak. Er is veel oog voor spelen in het groen, bewegen en het stimuleren van water drinken.

Lotti van der Wouden (KIK Kinderopvang) vertelt het volgende over de aanpak: “Gezond trakteren is een feest! Kinderen kiezen zelf verse ingrediënten en maken de heerlijkste smoothies. Water of thee drinken is een vast onderdeel van de gezamenlijke momentjes aan tafel."

De dagelijkse groentesnack die de kinderen krijgen is een verwennerij. Daarnaast kokkerellen de kinderen samen en worden er wekelijks nieuwe groenten uitgeprobeerd als aanvulling op de lunch. Kinderen kunnen ook samen moestuinieren. Dat is hartstikke gezellig maar ook nog eens leerzaam. Ze zien hun eigen planten, groenten en fruit groeien. Wij laten kinderen zien dat gezond eten ook lekker is! Buitenspelen is ontdekken. Ook als het geregend heeft en ze in de plassen mogen springen en met bladeren mogen gooien die van de bomen zijn gevallen. Samen met elkaar op pad de natuur in. Bij KIK leren we spelenderwijs. Vies worden hoort bij ontdekken en ervaren.''

Bent je geïnteresseerd om een gezonde leefstijl te stimuleren binnen jullie kinderopvang (of school)? Neem dan contact op met Renate van JOGG-Breda: R.Martens@ggdwestbrabant.nl 

Vragen over de train-de-trainercursus? Stuur een mail naar info@scholingeengezondestart.nl.

Deel dit bericht: