Culinaire reis met de kok – jong leren eten

Woensdagmiddag, de school is uit. En het is warm, heel warm… Elf kinderen van kinderopvang Bloem pakken hun tas en gaan snel naar de BSO locatie bij het Noorderlicht. Ze weten dat hen vanmiddag een leuke reis te wachten staat, een reis met de kok, op weg naar een driegangendiner voor hun ouders!

De bus staat klaar en ze gaan op weg naar Hoeve Overa. De airco blaast de rode blosjes van hun wangen. Boerin Petra Lauwen staat hen al op te wachten en ze vertelt de kinderen over het leven op de boerderij, over de koeien en de kippen en ook over de grote moestuin die ze hebben. Zo laat ze de kinderen zien waar al het groenten en vlees, dat je in de supermarkt ziet liggen, nou eigenlijk vandaan komt.

culinaire reis kok jong leren eten
culinaire reis kok jle

De kinderen gaan de koeien aaien en voeren. Daarna rapen ze eieren bij de kippen. Eitjes die straks nodig zijn voor het nagerecht. In de moestuin mogen ze van alles oogsten: komkommers in een snoeihete kas, boontjes en peultjes, gele en groene courgettes, aardappels. Ze werken hard en hun gezichten stralen vrolijk in de warme zon. “Ik zweet me als de dood” roept een van de kinderen. Petra geeft nog wat kratten met prachtige groenten mee: aubergines, wortels, paprika en avocado. Aangekomen bij Bloem is het tijd om de dorst te lessen. Hier is het heel gewoon om water te drinken, de beste dorstlesser die er is!

Vervolgens gaat kok Ton met de kinderen aan de slag. Alle kinderen krijgen taken in het snijden en wassen van de groenten, beslag maken, sushi maken, couscous bereiden, falafel balletjes rollen. Een van de meiden vertelt dat ze thuis flexitariër zijn; soms eten ze vlees maar vaak ook niet. Tussendoor is er tijd om er lekker op los te knabbelen en de pure smaken van de groenten te proeven. Er is genoeg te doen.

Iedereen helpt voortvarend mee. Behalve de twee allerkleinsten: die liggen op de bank, in alle gezelligheid en rumoer, een heerlijk dutje te doen. Enkele kinderen gaan met de tafel aankleding aan de slag. De menukaartjes hebben ze zelf gemaakt en de glazen worden versierd met een aardbei op de rand. Het ziet er allemaal keurig uit.

culinaire reis kok jong leren eten
culinaire reis kok jong leren eten

Steeds beter worden de gerechten zichtbaar en zowaar staat er op het einde van de middag een driegangendiner klaar. De kok heeft het goed voor elkaar met die kids! Als voorgerecht wordt sushi geserveerd, als hoofdgerecht couscous met falafel en het nagerecht is een heerlijk kokospannenkoekje met vers rood fruit. Eén van de kinderen is benieuwd of zijn ouders trots op hem zullen zijn. Nou, met zo’n prachtig diner kán dat haast niet anders!

De ouders komen binnen… “Wow, wat ziet dat er fantastisch uit!”. “Ik heb met een echt mes gesneden papa!” roept één van de kinderen. Een ander kind verwelkomt de ouders met een heuse welkomstspeech en daarna gaat iedereen aan tafel. De kinderen serveren om de beurt de gerechten uit. Wat een feest is dit!

De kok, de begeleidsters van Bloem, de ouders, wethouder Miriam Haagh en de organisatoren van de gemeente en Jong Leren Eten kijken allemaal blij. Want dit was het doel: samen ontdekken waar ons eten vandaan komt, het proeven van de pure smaken, het zelf klaarmaken van het eten en vooral ook gezellig met elkaar genieten van al dat lekkers. De culinaire reis met de kok is helemaal geslaagd! En de ouders kunnen samen met de kinderen thuis de gerechten nog eens maken met het receptenboek dat ze hebben meegekregen...

Bekijk hier het volledige sfeerverslag.

culinaire reis kok jong leren eten
Deel dit bericht: