Bewegend leren in de buitenlucht

Spelen, bewegen en tegelijkertijd een hoop nieuwe dingen leren. Dit is aan de orde bij basisschool De Wiene in Overijssel. Dit is de eerste school in Nederland die het certificaat BuitenWijzer uitgereikt kreeg.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer moeten bewegen. Vanuit JOGG moedigen we dit van harte aan. Meer bewegen zorgt dat kinderen lekker in hun vel zitten en van jongs af aan een gezondere leefstijl ontwikkelen. Daarnaast komt er uit onderzoek dat er een betere samenhang tussen de hersenhelften ontstaat en informatie daardoor beter wordt opgeslagen. Scholen die een certificaat ‘BuitenWijzer’ verdienen, geven buitenlessen en bewegend leren een prominente plek in het dagelijkse lesprogramma. Voor kinderen is het een extra motivator en zij beleven er veel plezier aan.

Zo zegt leerling Rick Sprokkereef (11): “Je krijgt er energie van. Als je in de klas zit heb je het soms heel warm en dan val je bijna in slaap. Als je buiten bent, is het lekker fris. Ik word er blij van”.

Op basisschool De Wiene krijgen kinderen buiten verschillende vakken, zoals natuureducatie, taal, rekenen en topografie. Ook leerkrachten vinden het een effectieve methode. Zij zien het door het spelen meteen wanneer een kind extra ondersteuning nodig heeft in bepaalde vakken. Je kunt daar meteen op inspelen als docent. Volgens wetenschappelijk onderzoek zorgen de lessen ook voor een betere concentratie.

Bekijk hier het filmpje van het NOS journaal.

Meer weten? Op 13 mei 2020 vindt het congres voor bewegend buitenonderwijs plaats. Dit is bedoeld voor leerkrachten, onderwijsassistenten, intern begeleiders en remedial teachers en overige geïnteresseerden vanuit het primair onderwijs. Via de website van BuitenWijzer is het mogelijk om contact op te nemen met de organisatie. 

In Breda zijn ook diverse leerkrachten actief rondom bewegend leren. Is jouw school hier ook mee bezig? Er zijn veel uiteenlopende manieren! Wij horen het graag om elkaar nog meer te inspireren. 

Bron: het Parool: ‘Buitenles werkt voor scholier: Je krijgt er energie van’.

Deel dit bericht: