Aftrap van het Bredaas Lokaal Preventieakkoord!

Landelijk is besloten om roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te pakken. Om dit te doen heeft de rijksoverheid een Landelijk Preventieakkoord gesloten. Al 70 partijen hebben dit akkoord ondertekend en hierin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. Niet alleen landelijk, maar ook lokaal gaan we hiermee aan de slag! Er wordt in Breda een digitale kick-off georganiseerd om te komen tot afspraken voor het Lokaal Preventieakkoord. Verschillende lokale partijen gaan afspraken met elkaar maken over hoe we gezonde inwoners en werknemers in Breda kunnen stimuleren. Denk aan bedrijven, sportclubs, maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. In het lokaal akkoord wordt de focus op ‘overgewicht bij volwassenen’ gelegd, omdat dit een groot probleem is landelijk én lokaal. Met de JOGG-aanpak richten we ons al op de jongeren.

kick-off-preventieakkoord-breda

In Breda heeft 42% van de volwassenen overgewicht of obesitas. Van de 65 plussers heeft 57% overgewicht of obesitas (Gezondheidsmonitor, 2016). Volgens de landelijke prognoses wordt dit probleem in de toekomst nog omvangrijker. Voeding en bewegen hebben invloed op het gewicht, maar het kunnen maken van gezonde keuzes heeft ook te maken met hoe iemand in zijn vel zit. Heeft iemand veel stress, voelt hij of zij zich ongelukkig of eenzaam? Vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid benadrukken we dat veerkracht en vitaliteit meer is dan alleen lichamelijke gezondheid. Sociale contacten, een goede mentale gezondheid en zingeving doen er ook toe.

Op 12 november tijdens de kick-off gaat de basis voor het Lokaal Preventieakkoord gelegd worden. Samen streven we naar inwoners op gezond gewicht!

nationaal preventieakkoord
Deel dit bericht: