Aartsen Kids Foundation

Aartsen fruit and vegetables is een betrokken JOGG-supporter. Dit bedrijf (gevestigd aan de Heilaar-Noordweg in Breda) is een groothandel in groente en fruit. Daarnaast zet het bedrijf zich in voor de jeugd in Breda. Afgelopen jaren werden er wijkinitiatieven gesponsord door middel van rood fruit. De gezonde keuze wordt aantrekkelijk gemaakt. De Aartsen Fruit Kidsfoundation (AKF) is ontstaan in 2007 naar aanleiding van het honderdjarig jubileum van het bedrijf Aartsen fruit and vegetables. Met deze stichting wordt een bijdrage geleverd aan het geluk van kinderen en een fijne, gezonde toekomst. Dit is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Er worden diverse ondersteunende projecten gedaan bij de zomerkampen, de jaarlijkse koningsspelen en de avondvierdaagse in Breda-Noord.

 

Daarnaast kunnen basisscholen gebruik maken van het ‘Stoere Traktaties’ lespakket. Het is een belevingsproject. De klas wordt getrakteerd op een spannende big-size kist. Met deze kist vol verse soorten groenten en fruit, verhalen, (smaak)belevingen en lesmaterialen zoals werkboekjes en spelletjes, gaat een wereld voor ze open. In totaal bestaat het lesprogramma uit 4 lessen en met al het ontvangen materiaal kan de docent deze lessen invullen. Het is in eerste instantie bedoeld voor kinderen van groep 4 en 5, maar het is ook mogelijk om hier andere klassen bij te betrekken. De insteek van het project is dat kinderen kennis maken met verschillende soorten groenten en fruit. Ook leren zij welke weg groenten en fruit afleggen voordat het in de supermarkt ligt; ‘van grond tot mond’. Kinderen geven vooral hun eigen inbreng in het project.

Voor steeds meer basisscholen is het gezond trakteren onderdeel van het schoolbeleid. School biedt kinderen hiermee een gezonde omgeving. Het project ‘Stoere Traktaties’ kan als onderdeel van de les gebruikt worden. De AKF streeft ernaar om zich te verbinden aan de Gezonde School-aanpak. Bij de Gezonde School-aanpak kan een school een vignet behalen voor het onderdeel voeding, maar dit kan ook voor andere onderwerpen zoals bewegen, hygiëne, milieu etc.

Een basisschool in Teteringen, OBS de Springplank, is een mooi voorbeeld van een gezonde school. Op 3 juni werd het vignet Gezonde School (thema voeding) door wethouder Miriam Haagh uitgereikt. Hiermee mag OBS de Springplank  zich de eerste gezonde basisschool van Breda noemen.

Bent u als school of docent geïnteresseerd in de Gezonde School-aanpak en/of het belevingsproject van de Aartsenfruit Kidsfoundation? Laat het ons weten!

Deel dit bericht: