30 nieuwe watertappunten in Breda

Opening nieuw watertappunt tijdens Wereld Waterdag

Breda gaat nog dit jaar dertig nieuwe watertappunten aanleggen.

De eerste van die nieuwe reeks werd op woensdag 22 maart, tijdens Wereld Waterdag, geopend bij Brede school De Mandt in Teteringen door wethouder Miriam Haagh.

 

Met de dertig nieuwe watertappunten zijn er straks in totaal 44 plekken in Breda waar mensen gratis kraanwater kunnen drinken.

Breda wordt daarmee een van de steden met de meeste watertappunten in Nederland. 

 

>> Bekijk de kaart met Watertappunten in Breda

 

nieuwe watertappunten

Verleiding van water

“De gemeenteraad heeft ons uitgedaagd om volop werk te maken van een groot netwerk aan watertappunten, verspreid over de stad”, zegt wethouder Miriam Haagh. “Die handschoen hebben we met enthousiasme opgepakt. Juist door watertappunten in de buurt van scholen, speel – en sportplekken kunnen we ook jongeren verleiden om hun dorst vaker te lessen met water in plaats van met frisdrank. Die verleiding is nodig, want er zijn nog steeds veel jongeren die kampen met overgewicht.”

 

Van de dertig nieuw aan te leggen tappunten, zijn er inmiddels 28 geschikte locaties gevonden. Die locaties liggen allemaal op plekken waar veel mensen langs komen en waar iedereen bij kan: scholen, speel- en sportplekken en langs recreatieve routes. Praktisch gezien moet er een waterleiding in de buurt liggen om het tappunt op aan te kunnen sluiten.

DrinkWater aanpak JOGG Breda

Bij de realisatie van een watertappunt in de buurt vaneen school, wordt die betreffende school ook actief betrokken en gevraagd mee te doen met de DrinkWateraanpak vanuit JOGG-Breda.

 

Eén van de mogelijke instrumenten van die aanpak is het volgen van het lesprogramma Les je dorst, ontwikkeld door Brabant Water, het waterbedrijf dat ook de watertappunten in Breda aanlegt.

 

Op de andere locaties wordt op maat gekeken hoe het watergebruik gestimuleerd kan worden, o.a. in samenwerking met sportcoaches en jeugdwerkers.

Meedenken over laatste twee locaties

Initiatiefnemers JOGG-Breda en Gemeente Breda nodigen inwoners van Breda uit om suggesties aan te dragen voor locaties van de laatste twee tappunten. 
Vanzelfsprekend moeten die locaties dan niet te dichtbij andere bestaande of geplande locaties liggen. Via een interactieve kaart kunnen ze zien waar deze zich bevinden.
Bredanaars kunnen hun suggesties voor een locatie laten weten via de social mediakanalen van de gemeente, dat zijn:

 

Deel dus je suggestie via social media en wie weet is jouw speelveld, straat of buurt binnenkort ook een (gratis) watertappunt rijker!

 

Deel dit bericht: