Van traktatiebeleid naar feestbeleid

In onze samenwerking met scholen merken we dat het onderwerp 'trakteren' leeft op school. De wedloop om de grootste traktatie loopt op veel plaatsen uit de hand en gezond trakteren, wat is dat dan precies? Voor GGD West-Brabant was dit genoeg reden om hier eens kritisch naar te kijken.

Resultaat hiervan is de campagne 'wie jarig is, viert feest', waarbij scholen in onze regio uitgenodigd worden om in plaats van trakteren met elkaar feest te vieren op school.  Een aantal scholen doet dit al en naar volle tevredenheid.

Het idee is in het begin wellicht even wennen, maar uiteindelijk biedt een overstap van traktatie beleid naar feestbeleid, tal van voordelen voor zowel ouder, kind als leerkracht/school.

Zo doen financiële verschillen tussen ouders er niet meer toe, zijn er geen discussies met de school over de grootte of inhoud van een traktatie en hebben ouders geen stress bij het maken of kopen. Kinderen hoeven geen traktatie meer te weigeren vanwege geloofsovertuiging of allergie. En geen traktatie is bovendien gezond en goed voor het milieu.

Kijk op de website voor meer informatie, download het stappenplan en de feestkaartjes waarmee de jarige kan kiezen op welke wijze het feestje met de hele klas wordt gevierd.

 

Deel dit bericht: