Ulvenhoutse moeders willen kinderen aan de groente krijgen

‘Slechts 1% eet genoeg groente’

ULVENHOUT - Vrijwel geen enkel kind eet voldoende groente. Tamara Schuitvlot en Daphne Graven, beiden 36, uit Ulvenhout en moeder, hebben daarom samen het bedrijf ‘Schoolsoepie’ opgezet. ,,Meer kinderen aan meer groente, dat is onze missie."

,,Ik schrok ervan toen ik het las: slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente," vertelt Daphne. ,,De Schijf van Vijf raadt minstens 150 gram per dag aan. Wij eten thuis heel gezond, maar mijn eigen kinderen halen dat ook niet. We wilden ouders helpen hun kinderen gezonder te laten eten.”

 
 

‘We zagen een kans’

Tamara vertelt, ,,We hadden bij kinderfeestjes al de gewoonte  een kom soep te serveren voordat de broodjes knakworst op tafel kwamen. Dan zat er in ieder geval nog wat groente in. Zo kwamen we op het idee om de groenteconsumptie van kinderen via soep te verbeteren. Nederland is één van de weinige landen in Europa waar kinderen geen lunch krijgen op school; we zagen daar een kans. Na diverse gesprekken met moeders zijn we Schoolsoepies gaan ontwikkelen. De recepten zijn door een professional ontwikkeld en getest bij kinderen. Ze zijn biologisch, vegetarisch, glutenvrij en bevatten 75 gram groente.” Het bleek echter verrassend lastig om scholen te overtuigen mee te doen.

Marietje Moll (61), directeur van basisschool De Rosmolen in Ulvenhout, werd als één van de eersten benaderd. ,,Veel scholen hebben simpelweg niet de faciliteiten en medewerkers die nodig zijn om hier soepen te bewaren, op te warmen of uit te delen. Toch vond ik het een goed initiatief. Wat leerlingen eten is natuurlijk de verantwoordelijkheid van ouders, maar de school kan kinderen wel helpen om de basis te leggen voor een gezonder leven.”

 

 

Soep rond lunchtijd

,,Als we dit concept wilden lanceren, moesten de scholen niks anders hoeven doen dan hun deuren openzetten," zegt Tamara. ,,Daarom regelden we iemand die de soepen opwarmt en in thermosbekers doet, en iemand die de bekers aan scholen levert en daarna weer ophaalt. Inschrijven gaat via de ouders. De Rosmolen werd een van onze eerste klanten. Ongeveer twintig leerlingen drinken daar nu twee keer per week rond lunchtijd onze soep. 

,,De reacties van ouders zijn vooral positief, maar voor de kinderen is het wennen aan de soepen op school," zegt Daphne. ,,Je ziet dat kinderen eerder de voorkeur geven aan een rode of oranje soep dan aan een groene. En zelfs dan kunnen ze per week van mening veranderen."

 

Schoolsoepie wil landelijk gaan

Binnenkort doen waarschijnlijk ook drie scholen in Den Bosch en eentje in Breda mee. Tamara: ,,We hopen dat het balletje zo gaat rollen. Ook een school in Tilburg en zelfs eentje in Rotterdam waren enthousiast. De droom is dat Schoolsoepie landelijk wordt. We hopen dat in de toekomst elk kind toegang heeft tot soepies."

Ondertussen trekken de kinderen van de Rosmolen hun net geleverde thermosbekers open. Eén meisje kijkt blij op: ,,Yes, wortel!

Bron: BN De Stem: Ulvenhoutse moeders willen kinderen aan de groente krijgen, door Tim Outshoor, 10-10-2017

 

 

 

Deel dit bericht: