De Smakelijke moestuinen: maak groente dagelijkse kost

BuurtLAB en Jongeren Op Gezond Gewicht bieden JOGG-gemeenten al een aantal jaar een succesvol programma voor peuters en kleuters in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen: Smakelijke Moestuinen Peuterproef.

Met behulp van de Smakelijke Moestuinen leren peuters groenten kennen; hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruit zien, maar vooral ook hoe zij smaken. Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen én hoe lekker en gezond ze zijn! Door middel van ‘Smakelijke Moestuinen Peuterproef’ raken peuters en hun verzorgers al spelenderwijs bekend met het natuurlijke groeiproces en de voedingswaarde van groenten.

smakelijke moestuinen
smakelijke moestuinen

De aanpak bestaat uit een breed opgezet voedings- en leefstijlprogramma. Naast het kweken en oogsten van groenten in de moestuinbakken, worden ook de ouders en verzorgers van de peuters erbij betrokken. Zo worden zij geholpen bij het creëren van een gezond voedingspatroon. Om dit te realiseren is een aantal middelen ontwikkeld. Centraal staat de toolbox en het digitale platform, waar alle kennis en informatie is verzameld, zodat de verzorgers optimaal ondersteund worden bij alle activiteiten. Hier staan bijvoorbeeld een jaarkalender, recepten, voorleesverhaaltjes, liedjes, knutselwerkjes en ideeën om het programma aan de VVE aanpak te linken.

De JOGG-gemeenten die al langer met Smakelijke Moestuinen werken zijn positief. Het blijkt onder meer dat deelnemende kinderen meer duurzame groenten eten dan niet deelnemende kinderen. Verder zijn de reacties van de ouders overwegend positief en geeft 80% aan dat hun kind beter begrijpt hoe groenten groeien.

Wil je aan de slag met Smakelijke Moestuinen? Of ken je kinderdagverblijven die ook met het educatiepakket Smakelijke Moestuinen willen gaan werken om kinderen te stimuleren meer groente te eten? Bekijk of stuur dit filmpje toe! Aanmelden voor volgend jaar kan nu al via info@buurtlab.nl. Kijk voor meer informatie op www.smakelijkemoestuinen.nl.

smakelijke moestuinen
smakelijke moestuinen

Kinderdagverblijven kunnen nu voor de unieke prijs van in totaal €750,- excl. btw voor 3 jaar dit superleuke en uitgebreide educatieprogramma krijgen incl. materialen, workshop/training, ondersteuning en advies. Deze kosten zijn gereduceerd vanwege inbreng van extra geld vanuit JOGG-NL en het landelijke programma Jong Leren Eten.

Deel dit bericht: