Opening Schoolplein14 op KBS De Boomgaard

Samen sporten en spelen

Op 14 juli 2016 van 14:00 tot 14:30 wordt op KBS De Boomgaard een feestelijke opening georganiseerd van Schoolplein14. Schoolplein14 is een Jongeren Op Gezond Gewicht project wat kinderen op basisscholen uitdaagt om meer samen te sporten en te spelen. Hiertoe heeft KBS De Boomgaard met 3 coatings gekleurde vlakken en lijnen op het schoolplein aangebracht waar de kinderen verschillende spellen (ook zelf verzonnen) op kunnen spelen. De coating was twee weken terug aangebracht, maar waar die vlakken en lijnen voor zijn en wat je er allemaal mee kunt doen, blijft voor de kinderen tot de opening voorlopig een verassing. Ze zullen er per klas om de beurt mee geïntroduceerd worden. De activiteiten worden ondersteund door het inspirerende Johan Cruyf-sportpakket en spellenhandboek wat de school heeft ontvangen.

Het doel van schoolplein14

Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen biedt Schoolplein14 leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en het vermindert het ‘opstootjes’ op het schoolplein. De leerlingen hebben al veel zin om op het nieuwe plein te gaan spelen en duimen voor mooi weer op de 14e!

waarom schoolplein14?

KBS De Boomgaard heeft gekozen voor Schoolplein14 omdat ze het schoolplein aantrekkelijker willen maken voor sportactiviteiten. Op deze manier willen ze de kinderen nog meer uitnodigen om buiten te gaan spelen en te bewegen. Dit concept sluit fantastisch aan bij de doelen van Jongeren Op Gezond Gewicht Breda.

Samenwerking Gemeente Breda en Cruyff Foundation

In Breda is er een mooi samenwerkingsverband ontstaan tussen de Cruyff Foundation en de gemeente Breda. Binnen deze samenwerking worden de pleinen middels een gezamenlijke co-financiering gerealiseerd tussen de Cruyff Foundation, school en gemeente. De Boomgaard is de 2e van in eerste instantie 3 scholen middels deze samenwerking.

De gemeente Breda heeft veel aandacht voor spel en beweging voor kinderen, dit gebeurt mede met de JOGG aanpak. Ook op school is bewegen belangrijk. In de pauzes moeten kinderen lekker kunnen rennen en spelen. Een goed ingericht schoolplein dat daartoe stimuleert biedt daarvoor de basis. Miriam Haagh, wethouder Onderwijs en Welzijn zegt hierover: ”Spelen en sporten is zo belangrijk. En leuk. Als kinderen lekker kunnen spelen en sporten, zit je op school ook lekkerder in je vel. Schoolplein 14 levert daar een belangrijke bijdrage aan. Als gemeente maken we ons ook sterk voor een gezonde levensstijl en meer bewegen. Dat doen we onder de noemer JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht. Met schoolplein 14 wordt bewegen niet alleen leuker, maar ook vanzelfsprekender.“

Startpakket geeft leerlingen verantwoordelijkheidsgevoel

De leerlingen en de school hebben zelf, door middel van het startpakket, gekozen voor de coatings op hun schoolplein. De leerlingen beslissen mee zodat ook zij verantwoordelijkheid voelen voor het vernieuwde schoolplein. Dit doen zij door mede leerlingen te interviewen en te onderzoeken welke sporten zij graag op het schoolplein willen doen.

Over de Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Maar kinderen hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Daarom wil de foundation ze stimuleren om te bewegen met projecten zoals de ruim 200 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland, de basisscholen met een Schoolplein14 en de financiële ondersteuning van diverse grote en kleine sportprojecten en sportbonden met hun activiteiten voor gehandicapte kinderen.  Elke week brengen ze zo duizenden kinderen in binnen- en buitenland in beweging. De Johan Cruyff Foundation wordt gesteund door een aantal vaste partners: Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, Coop, Seacon en Unilever. 

Deel dit bericht: