Rookvrij spelen, leren en opgroeien

Op 20 december 2018 is de motie ‘Rookvrij spelen, leren en opgroeien’ aangenomen door de Bredase gemeenteraad. De raad heeft hiermee uitgesproken rookvrij opgroeien belangrijk te vinden en wil hier ook actief werk van maken in onze stad. Iedere week raken 100 kinderen verslaafd aan roken en ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen hiervan. Door te streven naar een rookvrije generatie zullen ziektes ten gevolge van roken verminderen.

op weg naar rookvrije generatie
gezonde buurten

Jong geleerd is oud gedaan. Als kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien, zullen zij minder snel geneigd zijn om later te gaan roken en lopen zij minder schade op door meeroken.

De volgende plekken hebben de aandacht in 2019 om rookvrij te worden gemaakt: speeltuinen, schoolpleinen, sportverenigingen, evenementen gericht op kinderen en overige locaties waar kinderen komen, zoals bijvoorbeeld kinderboerderijen. Eerder hebben diverse organisaties uit de stad te kennen gegeven dat zij rookvrij worden. Denk bijvoorbeeld aan Optisport, Avans, GGD West-Brabant en het Amphia Ziekenhuis.

Ook in het ‘Nationaal Preventieakkoord’ is het ontmoedigen van roken een doel.

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties, zoals koepelorganisaties in de zorg, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. Roken is, naast overgewicht en alcohol, een geconstateerd probleem, waar de organisaties zich hard voor maken.

belcrum telt
hockey clubs rookvrij

In Breda gaan we ons via de JOGG-aanpak inzetten om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken. We streven ernaar dat niet-roken de norm wordt. Dit kunnen we alleen samen met andere partijen en organisaties in de stad. Daarnaast vinden we het belangrijk om gezamenlijk deze boodschap uit te stralen. Ook het leren van elkaar staat centraal. Organisaties lopen regelmatig tegen dezelfde dingen aan bij het doorvoeren van het rookvrije gedachtegoed.

We gaan voor rookvrije plekken waar kinderen rookvrij kunnen spelen, leren en opgroeien. Op naar een rookvrije generatie!

Op de hoogte blijven van de rookvrije generatie en van andere JOGG-Projecten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

op weg naar rookvrije generatie
Deel dit bericht: