Feestelijke opening ommetjes Breda

Op vrijdag 30 september om 12.45 uur worden bij woonzorgcentrum Thebe Heuvel (Donatello 1, Breda) vijf nieuwe ommetjes in Breda feestelijk geopend door wethouder Paul de Beer. Het aanleggen van de ommetje langs de groene stadsranden van Breda is een project van de Brabantse Milieufederatie in samenwerking met Jongeren op Gezond Gewicht, Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant en een groot aantal lokale groepen uit het gebied. JOGG stimuleert initiatieven die jongeren in beweging brengen. Deze nieuwe ommetjes sluiten daarom goed op haar doelstellingen aan. 

Tijdens de opening wordt ook een nieuw bijenhotel onthuld dat is gemaakt met hulp van leerlingen van het Prinsentuin van Cooth VMBO Breda. Daarna is er gelegenheid om een deel van het nabijgelegen ommetje Trippelenberg te lopen ( duur ca 1- 1,5 uur)onder begeleiding van een IVN-gids. Ook ouderen (met of zonder rolstoel) kunnen dankzij de Zonnebloem meedoen: zij lopen een kleiner stukje van het ommetje onder begeleiding van leerlingen van de zorgopleiding van het Prinsentuin van Cooth VMBO Breda en een IVN-gids.

De vijf ommetjes

Naast het ommetje Trippelenberg zijn er nog vier andere ommetjes langs de groene stadsranden van Breda aangelegd. Het gaat om de ommetje Bavelsche Leij, Cadettenkamp, Gilzewouwerbeek en Lage Vuchtpolder. De meeste ommetjes gaan door natuurgebieden die de gemeente de laatste jaren heeft ontwikkeld of aantrekkelijker heeft gemaakt. De routes lopen zoveel mogelijk over zand of zogenoemde laarzenpaden, waardoor de natuur en het landschap optimaal kunnen worden ervaren. Elk ommetje heeft een goede routemarkering en een verkorte versie. Bovendien zijn alle routes opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk, zodat de wandelingen desgewenst ook kunnen worden uitgebreid.

Wat is een ommetje?

Een ommetje is een korte wandeling vanuit stad of dorp naar het groene ommeland. Het landschap net buiten de bebouwde kom is vaak nog onontdekt gebied, terwijl dit heel gevarieerd en mooi kan zijn. Door het aanleggen van ommetjes wil de Brabantse Milieufederatie stad en platteland met elkaar verbinden. Ommetjes bieden dan ook een mooie en laagdrempelige manier om de natuur dichtbij huis te ervaren en te genieten van al het moois wat zij ons te bieden heeft.

Deel dit bericht: