Week van de publieke gezondheid
Van 5 tot en met 11 november 2018 organiseerde GGD/GHOR West-Brabant weer de Week van de Publieke Gezondheid. Tijdens deze week heeft zij een aantal interessante en inspirerende bijeenkomsten georganiseerd. Enkelen hiervan hadden raakvlakken met het thema gezonde leefstijl en brengen we daarom graag onder uw aandacht:
Doe de leefomgevingsscan:
Ervaar positieve gezondheidsbevordering vanuit de leefomgeving. Het Louis Bolk Instituut ontwikkelde een integrale leefomgevingsscan en een model voor positieve gezondheid en leefomgeving. Hiermee kunnen bewoners en andere stakeholders gezamenlijk verbeteringen in de leefomgeving benoemen die de gezondheid bevorderen.
Tijdens de scan maakten we een gezamenlijke wandeling door de wijk en kwamen we in gesprek om samen vanuit positieve gezondheid tot een integrale set verbeteringen te komen. Het was een unieke en leuke belevenis voor zorgverleners, (beleids-)ambtenaren en wethouders!
Schoolpleinen van de toekomst:
Elk kind wil spelen op een gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk schoolplein! Een schoolplein als groene oase is meer dan een schoolplein. Het is een ruimte waar kinderen zich lekkerder voelen. Ze spelen actiever, ontwikkelen zich sociaal-emotioneel beter en het bevordert hun concentratie.
Bovendien is een groene oase beter voor het milieu. Regenwater wordt gemakkelijker opgenomen in de ondergrond en het is vaak een geweldige spelaanleiding. In een groene oase groeien planten beter. Droogte en hitte wordt beter opgevangen door de natuurlijke omgeving. Kortom: kinderen spelen er fijner, pesten minder, en zijn rustiger in de klas.
Samen met de Brabantse waterschappen, Jong Leren Eten en de provincie geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidie voor het vergroenen van schoolpleinen.
Ook kwam uitgebreid aan bod hoe je deze subsidie aanvraagt. Ze presenteerden mooie, duurzame voorbeelden die je ideeën geven hoe een schoolplein ingericht kan worden als groene oase. En – héél belangrijk! – hoe je dat regelt samen met de kinderen, ouders en de buurt van de school! Kijk ook op www.schoolpleinenbrabant.nl.
Voor het volledige programma klikt u hier.