Jeugd & Politiek

Jeugd & politiek: leerlingen van middelbare scholen presenteren hun plan voor het stimuleren van een gezonde leefstijl onder de jeugd

Donderdag 19 april vond de slotbijeenkomst plaats van ‘Jeugd en Politiek’. Dit is een jaarlijks terugkerend project binnen de gemeente Breda, waarbij leerlingen van middelbare scholen een voorstel schrijven, om bij te dragen aan een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk. Hierin worden zij begeleid door raadsleden.

jeugd en politiek prijswinnaars
newmann college

19 april presenteerden middelbare scholieren uit 5 VWO hun project, om te strijden voor de prijs van €5000,- waarmee het project gerealiseerd kan worden. De scholen die het tegen elkaar opnamen waren: Het Stedelijk Gymnasium, Het Onze Lieve Vrouwelyceum, Markenhage, Het Newmancollege, Graaf Engelbrecht, De Nassau en Mencia de Mendoza. Elk jaar worden projecten ingediend rondom een thema. Dit jaar was het thema ‘gezondheid’. Eerder dit jaar, hebben we vanuit JOGG-Breda een presentatie gegeven aan leerlingen om  het lokale gezondheidsbeleid toe te lichten. Toen hebben zij inspiratie opgedaan voor hun project. Op 19 april hebben we onze bijdrage mogen leveren aan het juryschap op de slotbijeenkomst. Naast het uitreiken van de prijs van €5000,- voor het beste project, hadden we als jury ook de taak om het beste debatteam te selecteren. Nadat een groepje leerlingen van een school gepresenteerd had, konden de andere leerlingen het voorstel bevragen. Daarna konden we als jury kritische vragen stellen.

Het team van het Newmancollege heeft allebei de prijzen gewonnen. Het winnende project heet ‘Fruitbuddies’. Brugklassers nemen hierbij fruit mee voor elkaar. Er wordt een app ontwikkeld waarmee leerlingen punten kunnen verdienen door de stukken fruit die ze eten. Hoe meer punten, hoe eerder toegang tot hogere levels in de app. In de hogere levels maken leerlingen kans op leuke prijzen die via social media bekend gemaakt worden. Er hebben zich diverse sportorganisaties verbonden en zij verzorgen de prijzen. Vanuit JOGG-Breda vinden we het belangrijk dat jongeren zelf actief deelnemen aan het mede-creëren van een gezonde omgeving. Dit project draagt hier aan bij en dat vinden we een mooi voorbeeld. Updates over het verdere verloop van ‘Fruitbuddies’ worden gedeeld in de JOGG-nieuwsbrief.

Team Newmancollege, proficiat namens JOGG-Breda!

jeugd en politiek
Deel dit bericht: