Jogg-ambassadeurs ontvangen cheque van de Sligro

Om overgewicht onder kinderen tegen te gaan ondersteunt de gemeente Breda al enige tijd de projecten van jongeren op gezond gewicht (JOGG). Twee jonge ambassadeurs van JOGG kregen gisteren een aanmoedigingscursus voor hun bijdrage om sportkantines gezonder te maken.

In de kantine van voetbalclub PCP zitten de Hicham Touil (15) en Khalid el Beujoufi (15). De twee jongens voetballen niet alleen voor de club, ze koken er ook regelmatig. Interesse hiervoor kregen Hicham en Khalid, nadat ze een moestuintje probeerden aan te leggen. De door hen gekweekte groente haalde helaas nooit het bord wegens een te warme kas. Wel kregen de jongens de culinaire smaak te pakken. Sindsdien maken ze gerechten voor kinderen en volwassenen van de voetbalclub, maar ook voor buurthuis Elandstraat.

,,Dat maakt koken leuk, wanneer je het niet alleen voor jezelf doet maar ook voor een ander'', vindt Hicham. De jongens proberen hun maaltijden zo gezond mogelijk te maken. Khalid laat op zijn telefoon foto's zien hoe de twee pizza's bereiden. Op het aanrecht staan tal van plastic bakjes met vers gesneden groente en zelfs het deeg blijkt zelfgemaakt. Ook spreken de twee koks leeftijdgenoten aan op hun overgewicht. Hoewel dit niet altijd even makkelijk is. ,,Sommige dikke jongens zeggen wel dat ze willen afvallen, maar dan zie je ze even later buiten toch weer pizza's eten'', vertelt Khalid.

Vanwege het goede voorbeeld werden de twee jongens enige tijd geleden al benoemd tot ambassadeurs van JOGG. Ze worden in hun activiteiten begeleid door Surplus Welzijn. Ook kregen ze 300 euro aan keukengerei. Gisteren kwam daar nog een voedingscursus van de Sligro bij. Khalid hoopt dat hij hierbij vooral veel nieuwe gezonde recepten leert maken.

PCP-voorzitter Johan Bindels geeft aan dat hij wil kijken of er niet meer kinderen actief kunnen worden in de keuken van de voetbalvereniging. Volgens Bindels is het samen koken ook een goede manier om verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. ,,Heel veel kinderen hebben bijvoorbeeld nog nooit hutspot geproefd.''

Onlangs werd bekend dat de kinderen in Noord-Brabant veel te dik zijn. Breda doet het met een overgewichtspercentage van 7,6 iets beter dan de rest van de provincie. Toch houdt de gemeente Breda de vinger aan de pols met projecten als De Gezonde Sportkantine.
Maar horen snacks uit de frituur niet bij de derde helft? Wethouder Miriam Haagh kent het argument, maar volgens haar komt dit vooral door gewoonte. ,,Bleekselderij met een pittig sausje is ook lekker en als je daarvan een bakje neerzet is dat ook zo leeg.''

Bron: BN De Stem, woensdag 15 mrt 2017

Deel dit bericht: