Avans Open College

Avans Hogeschool organiseert regelmatig evenementen die openbaar toegankelijk zijn voor inwoners uit Breda.  Dinsdag 15 januari werd door Avans Hogeschool het ‘Open College’ georganiseerd met als thema ‘Preventieakkoord: noodzaak of betutteling?’ Lector John Dierx (lector van het lectoraat Leven Lang in Beweging) ging dieper in op het Nationaal Preventieakkoord en Miriam Haagh (wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren) was te gast.

Met trots presenteerde staatssecretaris Paul Blokhuis in november het langverwachte preventieakkoord. Maatregelen tegen roken, problematisch drankgebruik en overgewicht. De meningen hierover lopen zeer uiteen. Van ‘Mijlpaal!’ tot ‘Waar bemoeit de overheid zich mee?’

preventieakkoord hoe omgaan
preventieakkoord hoe omgaan

De cijfers liegen er niet om. Roken, overgewicht en alcohol leiden in Nederland tot 35.000 doden per jaar en tot 9 miljard euro aan zorguitgaven. Dat moet anders, zegt de overheid en zet met het preventieakkoord in op voortijdig ingrijpen. Vanuit gezondheidsbevordering weten we dat het stimuleren van gezond gedrag alleen lukt als we tegelijkertijd werken aan de 3 V’s: Voorlichting, Voorzieningen en Voorschriften.

Miriam Haagh belichtte haar visie op gezondheidspreventie: “Het is belangrijk om iedereen te bereiken, niet alleen de mensen die al bezig zijn met een gezonde leefstijl. Dat, waar je wieg ook staat, je zelf leert de keuze te maken in wat je wel of niet koopt. De omgeving is hierbij van groot belang. Maak de gezonde keus aantrekkelijk en zet deze op de voorgrond. Dat is in de praktijk nog vaak andersom.”

Verder gaf ze aan dat de gemeente inzet op het terugdringen van overgewicht en de stimulering van rookvrij opgroeien met de JOGG-aanpak. “Concrete projecten, zoals een Gezonde Sportkantine,  dragen hieraan bij. Maar we doen ook andere dingen, zoals leefstijlcoaching en valpreventie voor ouderen. Het heeft allemaal te maken met het vergroten van kennis en bewustwording.”

preventieakkoord hoe omgaan
preventieakkoord hoe omgaan

Het publiek reageerde op stellingen en aanwezigen konden zowel onderling als met Miriam Haagh en John Dierx in gesprek. Doordat mensen met elkaar in gesprek gingen, werd er bewust nagedacht over het akkoord en de impact hiervan op de maatschappij.

Voor de JOGG-aanpak biedt het akkoord nieuwe kansen. Als organisaties zich hebben verbonden aan het akkoord, kun je ook op lokaal niveau in gesprek gaan over het gezamenlijk creëren van een gezonde omgeving.

Er werd afgesloten met een publieke inbreng van ideeën, die eraan bijdragen om de gezonde keuze centraal te stellen. Een aantal tips waren: ‘verleiden’, ‘prestatiebeloning’, ‘gelukslessen’ en ‘integraal aanpakken’. Daarna werd met elkaar nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Wil je op de hoogte blijven van de JOGG-aanpak? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

preventieakkoord hoe omgaan
Deel dit bericht: