Project: Peuter Power

Het programma

Het programma Peuter Power is bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar met overgewicht. De ouders van de kinderen werken samen met een fysiotherapeute, een diëtiste en een jeugdverpleegkundige. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan een gezonder gewicht voor de kinderen. Het programma loopt ondertussen al in Breda-Noord.

Samen met de ouders wordt er een plan gemaakt. In dit plan staat beschreven aan welke punten er zal worden gewerkt. Onder andere wordt er een afspraak gemaakt bij de diëtiste, de fysiotherapeute en de jeugdverpleegkundige. De ouders ontvangen een map waarin wordt opgeschreven wat de volgende stap is in het proces. Daarnaast is de map voorzien van informatie die de ouders thuis rustig door kunnen lezen.

Peuter Power

De kinderfysiotherapeute

De kinderfysiotherapeute richt zich op gezond bewegen. Daarnaast informeert de kinderfysiotherapeute de ouders over een gezonde beweegstijl voor zowel de ouders als het kind. Ook wordt er advies gegeven aan de ouders hoe het kind spelenderwijs voldoende kan bewegen. Ten slotte wordt het kind onderzocht op motorische ontwikkeling en vaardigheden.

Het is goed om te weten dat zorgverzekeraars kinderfysiotherapie vergoeden.

 

De jeugdverpleegkundige en de kinderdiëtise

De begeleiding van de jeugdverpleegkundige is gericht op opvoedondersteuning. Opvoeding en opvoedingsvaardigheden van ouders spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van bepaalde eet- en beweegpatronen. De kinderdiëtiste informeert de ouders over gezonde voeding en past daarna in overleg de voeding van het kind zodanig aan dat het niet tot overgewicht leidt. De voeding moet wel lekker blijven, het is namelijk niet de bedoeling dat het kind op dieet wordt gezet.

Bekijk hier de folder van Peuter Power.

Deel dit bericht: