3 nieuwe voedselbosjes in Breda!

Voedselbosjes geplaatst op 3 Bredase schoolpleinen

Een eigen voedselbosje op het schoolplein, daarmee leren kinderen over (gezond) voedsel en zijn ze lekker in de buitenlucht. Dit draagt bij aan een gezonde jeugd. Daarom worden er dit najaar 3 nieuwe voedselbosjes geplaatst in Breda! Het project is een samenwerking van JOGG-Breda en Boerderij Wolfslaar (Gemeente Breda), IVN met het Prins Bernard Cultuurfonds, het Rijksprogramma Jong Leren Eten, en Montessori + Breda.

Op 16 november werd het voedselbosje geopend bij Basisschool Montessori + Breda. Leerlingen plantten samen met Wethouder Arjen van Drunen het eerste boompje in het voedselbosje op hun schoolplein.

Wethouder Arjen van Drunen: “Dankzij het Voedselbosje leren kinderen al op school waar ons voedsel vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je gezond en lekker eten kan klaarmaken. Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de natuur en alles wat daarin groeit en bloeit is de kans groter dat ze dit de rest van hun leven meenemen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om lekker met elkaar buiten bezig te zijn.” 

In het kleine bos groeien 30 verschillende soorten planten die je kunt eten. Hierdoor leren kinderen op een leuke manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat én jezelf. Lees hier meer over het voedselbosje.

Zie ook het persbericht van gemeente Breda over de opening: Leerlingen van Montessori + Breda planten hun eigen Voedselbosje | Breda nieuws

Deel dit bericht:

Pilot moestuinieren met moestuincoaches van start!

Pilot moestuinieren met moestuincoaches van start

De interesse voor moestuinieren met kinderen groeit! Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties willen met kinderen aan de slag in moestuinen. Vanuit JOGG-Breda vinden we het belangrijk dat locaties hier zo goed mogelijk bij ondersteund worden. Moestuinieren draagt namelijk bij aan de gezondheid van kinderen. We willen met dit project kinderen laten zien én beleven waar ons voedsel vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je gezond en lekker eten kan klaarmaken. ‘Voedselvaardig worden’, zo noemen we dat.

Dit najaar zijn er daarom 7 locaties (scholen en kinderopvang) gestart met de pilot ‘’Moestuinieren Breda’’ waarbij een moestuincoach wordt ingezet.

Samen met de school of kinderopvang maakt de moestuincoach dit najaar een plan met wat past op de locatie. Zowel over de plek van de tuintjes, het teeltpan, het onderhoud en de educatieve aanpak. In de lente gaan de locaties onder begeleiding met de kinderen aan de slag. In een evaluatie en vervolgaanpak maakt de locatie de stap om zelf verder te gaan na het eerste teeltseizoen.

Deel dit bericht:

Ken jij de Risk Factory al?

Ken jij de risk factory al?

De Risk Factory is dé ontdekfabriek voor gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Via nagebootste praktijksituaties krijgen basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8 bewust inzicht in de risico’s op het gebied van veilig­heid, gezondheid en duurzaamheid. Door zelf te doen en te ervaren, leren zij hoe zij in zo’n situatie moeten handelen.

De situaties gaan onder meer over brand­gevaar, cybercrime, verkeers­veiligheid, pestgedrag en groepsdruk, contact met hulpdiensten, waterveiligheid en hygiëne. De Risk Factory is een initiatief van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners. Zoals de GGD, politie, brandweer, het waterschap, de ambulancedienst en de provincie Noord-Brabant.

Bij het samenstellen van het programma is samengewerkt met gemeenten, docenten en schoolbesturen. Zo zorgen wij ervoor dat de activiteiten aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs en van gemeenten. De gekozen aanpak, om door te doen en te beleven, te leren, is onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd.

Zo weten we dat leerlingen die een bezoek hebben gebracht aan de Risk Factory: hoger scoren op prestatie- en kennistesten over handelingen bij onveilige situaties, aantoonbaar meer kennis hebben over de behandelde veiligheidsonderwerpen en risico’s beter kunnen inschatten en beoordelen. Een bezoek aan de Risk Factory kost € 7,50 per leerling, inclusief het vervoer. Dit geldt voor scholen die staan in Midden- en West-Brabant. 

Voor meer informatie en aanmelding: https://www.riskfactorymwb.nl/

Deel dit bericht:

Gezonde leefstijlweken van start bij Jong JGZ!

De gezonde leefstijlweken van start bij de consultatiebureaus van Jong JGZ

De gezonde leefstijlweken gingen van start bij de consultatiebureaus van Jong JGZ!

Jong geleerd is oud gedaan! In de periode van 7 november t/m 2 december hield Jong JGZ op alle consultatiebureaulocaties de ‘gezonde leefstijlweken’. De thema’s waren: bewegen in de wintermaanden, theedrinken en seizoensgroenten/fruit. Deze actie was opgezet in samenwerking met JOGG-Breda en LIDL.

tafel gezonde leefstijlweken
tafel gezonde leefstijlweken

Op iedere locatie was in de wachtruimte een plekje ingericht met materialen om aandacht te vragen voor deze thema’s. Er lag informatiemateriaal voor de ouders van de kleintjes over thee drinken en over seizoensgroenten. Daarnaast lagen er theezakjes, recepten, kleurplaten en knutselbladen om mee te nemen. LIDL heeft deze actie gesponsord waardoor ouders mandarijnen, snoepgroenten en kortingsbonnen op groenten en fruit konden meenemen!

Deel dit bericht:

Geslaagde JOGG actie “Trommel zonder rommel”

Geslaagde JOGG actie “Trommel zonder rommel”

Een nieuw schooljaar, een nieuwe start. Kinderen kunnen daar het meest van genieten als zij voldoende energie hebben en lekker in hun vel zitten. Gezond eten en drinken kan daarbij ondersteunen. Daarom gaf wethouder Gezondheid, Arjen van Drunen eind augustus het startsein voor de actie ‘Trommel zonder rommel’. Een week lang konden ouders bij twee vestigingen van de LIDL in Breda een broodtrommelboekje krijgen waarin zij tips krijgen voor een gezonde lunch en tussendoortjes. 

Daarnaast worden de boekjes ook doorlopend uitgedeeld bij de consultatiebureaus van Jong JGZ en kunnen scholen de online versie gebruiken om te communiceren naar ouders via www.trommelzonderrommel.nl. Wil je de boekjes op papier ontvangen? Mail dan naar b.spaargaren@ggdwestbrabant.nl.

Deze actie was een mooie samenwerking tussen JOGG-Breda, Jong JGZ, Lidl Nederland (in Breda de vestingen aan de Jorisstraat en Kesterenlaan) en met diëtiste Linda Boot. Lees ook het artikel van Breda Vandaag: Broodtrommelactie moet Bredase ouders helpen: ‘Stap voor stap naar gezond broodbeleg’

Deel dit bericht:

Aandacht voor Stoptober in Breda

Stop met roken in Stoptober!

JOGG-Breda zet zich samen met samenwerkingspartners in om zoveel mogelijk inwoners te motiveren om deel te nemen aan Stoptober. Stoptober is een landelijke campagne met als doel rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken in oktober.

Ben jij of ken jij iemand die wilt stoppen met roken? Kom dan vrijblijvend naar de gratis informatiebijeenkomst:

-        29 september: Buurthuis “ONS” Evert Spoorwaterstraat 41 te Breda van 19.00-20.00 uur in de Hoge Vucht (georganiseerd door ZoHealthy)

Na deze bijeenkomst wordt op maat gekeken welke stopondersteuning passend is. Je kunt je ook inschrijven voor Stoptober via de website www.stoptober.nl en gebruik maken van alle steun die Stoptober je te bieden heeft. 

In samenwerking met JOGG-Breda, GGD West-Brabant, Huisartsen Zorggroep Breda, Het Huisartsenteam, SineFuma en ZoHealthy Leefstijl & Preventie wordt Stoptober dit jaar actief onder de aandacht gebracht in de gemeente Breda. In de verschillende Bredase huisartsenpraktijken verwijzen huisartsen in de maand september actief door naar de campagne en gezamenlijk wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Deel dit bericht:

Pilot moestuincoaches, wil jij mee doen?

Pilot moestuincoaches, wil jij mee doen?

Staat het moestuinieren hoog op jouw verlanglijstje maar heb je hulp nodig bij de start of heb je moestuintjes en wil je er nieuw leven inblazen? Vraag dan meer info of geef je op voor deze pilot bij mcjb.rath@breda.nl.

Samen met jouw (potentieel) enthousiaste collega’s maakt de moestuincoach dit najaar een plan met wat past op jouw locatie. Zowel over de plek van de tuintjes, het teeltpan, het onderhoud en de educatieve aanpak. In de lente ga je dan onder begeleiding met de kinderen aan de slag. In een evaluatie en vervolgaanpak maak je de stap om zelf vervolgens verder te gaan na het eerste teeltseizoen. Er is plaats voor 6 pilot locaties in de gemeente Breda.

In het najaar van 2022 komen er voedselbosjes bij de Montessori+ Breda, NBS Teteringen en Ons SBO. Een educatief voedselbosje heeft 25 eetbare planten-, struik- en boomsoorten op een stuk van 30 vierkante meter. Een voedselbosje vraagt weinig onderhoud, wordt voor je aangelegd en sluit prima aan op voedseleducatie. Zowel voor voedselbosjes als moestuintjes zijn er subsidiemogelijkheden. Heb je ook interesse, vraag naar de mogelijkheden mcjb.rath@breda.nl of kom alvast kijken bij het voedselbosje boerderij Wolfslaar.

Deel dit bericht:

Gezonde Buurt: Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten!

Gezonde Buurt: Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten!

De Bredase wijk Doornbos-Linie is een van de dertien mooie, groene voorbeelden in Nederland! Ofwel: een Gezonde Buurt, voor en door bewoners gecreëerd, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen uitdagend kunnen spelen.

Woensdag 7 september waren Marjolijn Sonnema (directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)) en Arjen van Drunen (wethouder Wonen en Onderwijs van gemeente Breda) op bezoek in de Bredase wijk Doornbos-Linie. Zij werden hartelijk verwelkomd door het programma ‘DOORNBOS-LINIE zet de bloemetjes buiten’. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd om er een geweldige dag voor de buurt van te maken.

Bij het Pukplein in Breda vond een demonstratie trampolinespringen plaats en op het schoolplein van basisschool Liniedoorn vonden diverse beweeg- en waterspellen plaats. Daarnaast verzorgde Marjolijn Sonnema de officiële opening van het insectenhotel en nam ze deel aan de podcast die jongeren uit de wijk aan het opnemen waren.

Bekijk hier het filmpje! Gezonde Buurten - Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten - YouTube

Deze middag werd georganiseerd door Stichting Pukplein in samenwerking met Basisschool Liniedoorn, wijkraad, Gemeente Breda, Alwel, Jantje Beton, JOGG en IVN Natuureducatie.

Deel dit bericht:

Stop met roken in Stoptober!

Stop met roken in Stoptober!

Stoptober helpt mensen om te stoppen met roken. Inmiddels hebben al meer dan 400.000 mensen succesvol meegedaan met de grootste stoppoging van Nederland. Dit jaar doet JOGG-Breda samen met partners ook weer mee om Stoptober zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. We organiseren 2 stoppersbijeenkomsten, 1 in de Haagse Beemden en 1 in de Hoge Vucht.

In de bijeenkomst bereiden we je voor op stoppen met roken met behulp van Stoptober. Kom vrijblijvend luisteren en meepraten met mederokers en een stoppen-met-roken-coach. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig, je kunt gewoon binnen komen lopen. Stoppen doen we samen!

Dinsdag 20 september 2022 (Haagse Beemden)

  • 19.30 - 21.00 uur
  • De Sleutel - Vlierenbroek 30 in Breda
  • Meer weten? Kijk op www.rookvrijookjij.nl of bel naar 076 – 88 95 195

Donderdag 29 september 2022 (Hoge Vucht)

Meer weten over Stoptober? Kijk eens op de website: Met Stoptober stop je 28 dagen met roken in oktober.

Download ook onze flyers: Haagse Beemden | Hoge Vucht.

Deel dit bericht:

Trommel zonder rommel

Trommel zonder rommel in Breda!

De scholen gaan weer beginnen. Om een gezonde start te maken helpt JOGG-Breda mee aan een Trommel zonder Rommel.

Heb je inspiratie nodig voor een gezonde lunch? Dan zijn er nu de broodtrommelboekjes, vol met tips, weetjes en voorbeelden. Het boekje kun je hier nog altijd gratis downloaden.

Je krijgt tips om ook in alle drukte of met een klein budget je kind een goed gevulde lunchtrommel mee te geven.

De boekjes waren gratis af te halen bij de Lidl aan de Jorisstraat en Kesterenlaan op 26, 27, 28 augustus. En voor de kinderen was er ook een leuk broodtrommeltje beschikbaar.

Daarnaast worden de brochures doorlopend uitgedeeld op de consultatiebureaus van Jong JGZ bij het 3 jaar en 9 maanden consult. Tot slot stimuleren we scholen om de brochure onder de aandacht te brengen bij ouders.

Wil jij op de hoogte blijven van dit soort initiatieven? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit bericht: