𝗩𝗶𝗴𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗦𝗰𝗵𝗼𝗼𝗹

𝗩𝗶𝗴𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗦𝗰𝗵𝗼𝗼𝗹

Basisschool De Wegwijzer heeft met trots hun welverdiende vignet van Gezonde School mogen ontvangen. Lekker (en gezond) bezig! 👊

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Wij stimuleren en adviseren scholen die aan de slag willen met het behalen van een vignet of die er al een hebben ontvangen. Wil jij subsidie ontvangen om met de Gezonde School aanpak aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie: Ondersteuningsaanbod Gezonde School | Gezonde School

Deel dit bericht:

Juvat Westendorp geeft dansles bij Kbs de Burchtgaarde

Juvat Westendorp geeft dansles bij Kbs de Burchtgaarde

In november bestond JOGG-Breda 12,5 jaar. Om dit te vieren kwam JOGG ambassadeur Juvat Westendorp vandaag naar Kbs De Burchtgaarde in Breda.

Hij gaf dansworkshops aan de hele school! Iedereen was lekker in beweging. Burgemeester Paul Depla en Wethouder Arjen van Drunen waren ook aanwezig om dit feestelijke moment te vieren. De kinderen kregen na afloop water met een fruitsmaakje bij de JOGG waterbar.

Deel dit bericht:

Grootste en mooiste speelplekken van Breda vastgelegd op de Speelkaart!

Grootste en mooiste speelplekken van Breda vastgelegd op de Speelkaart!

Buiten spelen is leuk én gezond. Breda heeft een mooi en divers aanbod van speelplekken. Alleen een overzicht van waar die te vinden zijn, ontbrak nog. Om hiervoor te zorgen is een speciale Speelkaart gemaakt. Wethouder Jeroen Bruijns reikte het eerste exemplaar uit bij consultatiebureau Noorderlicht.

De Speelkaart is vanaf nu gratis te krijgen bij consultatiebureaus, het stadskantoor en bij Boerderij Wolfslaar. Wethouder Jeroen Bruijns deelde de eerste uit aan jeugdverpleegkundige Kitty Arpat bij consultatiebureau Noorderlicht (onderdeel van Jong JGZ). Ook zij vinden het belangrijk dat alle kinderen buitenspelen en weten waar ze dat kunnen doen.

Wil je ook speelkaarten ontvangen? Stuur vooral een bericht.

Bekijk hier de speelkaart online

Deel dit bericht:

Een trommel zonder rommel!

Een trommel zonder rommel!

Voor het derde jaar op rij begon in augustus de campagne 'Trommel zonder Rommel' weer. Het startsein werd gegeven door Wethouder Arjen van Drunen bij de Lidl in Kesteren. Kinderen uit de wijk kregen een gratis broodtrommeltje en mochten deze vullen met gezonde producten uit de winkel.

Het doel is om ouders en scholen te helpen om een broodtrommel met gezonde inhoud klaar te maken. In het zogenoemde lunchtrommelboekje staan weetjes, tips en voorbeelden. Zo blijft het eenvoudig en betaalbaar! Bekijk ook de website: www.trommelzonderrommel.nl

2 Lidl winkels en de Jumbo Foodmarkt in Breda doen dit jaar mee met de actie. Meer weten? Back to school: Trommel zonder rommel! | Newsroom (breda.nl)

Deel dit bericht:

Inzet moestuincoaches

Inzet Moestuincoaches

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties willen met kinderen aan de slag in moestuinen. Vanuit JOGG-Breda vinden we het belangrijk dat locaties hier zo goed mogelijk bij ondersteund worden. Moestuinieren draagt namelijk bij aan de gezondheid van kinderen. Kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je gezond en lekker eten kan klaarmaken. ‘Voedselvaardig worden’, zo noemen we dat.

Afgelopen jaren hebben verschillende scholen en kinderopvanglocaties vanuit JOGG-Breda een moestuincoach toegewezen gekregen. Samen met de school of kinderopvang maakt de moestuincoach een plan met wat past op de locatie. Zowel over de plek van de tuintjes, het teeltpan, het onderhoud en de educatieve aanpak. In de lente gaan de locaties onder begeleiding met de kinderen aan de slag. In een evaluatie en vervolgaanpak maakt de locatie de stap om zelf verder te gaan na het eerste teeltseizoen.

Wil jij ook moestuinieren op jouw locatie? Neem contact op via info@jogg-breda.nl.

Deel dit bericht:

Ondersteuning voedselbosjes

Ondersteuning voedselbosjes

Een eigen voedselbosje op het schoolplein, daarmee leren kinderen over (gezond) voedsel en zijn ze lekker in de buitenlucht. Dit draagt bij aan een gezonde jeugd. Daarom ondersteunt JOGG-Breda bij het plaatsen van nieuwe voedselbosjes. Dit doen we samen met IVN en Jong Leren Eten.

In het kleine bos groeien 30 verschillende soorten planten die je kunt eten. Hierdoor leren kinderen op een leuke manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat én jezelf. Lees hier meer over het voedselbosje.

Inmiddels zijn er 4 voedselbosjes in Breda. Eén daarvan werd in het najaar van 2022 geopend bij Basisschool Montessori + Breda. Leerlingen plantten samen met Wethouder Arjen van Drunen het eerste boompje in het voedselbosje op hun schoolplein.

Wil jij ook een voedselbosje op jouw locatie? Neem contact op via info@jogg-breda.nl.

Deel dit bericht:

Gezonde(re) evenementen

Gezonde(re) evenementen

We stimuleren gezonde activiteiten en evenementen in de stad en in de wijken. We leveren hier een bijdrage aan via het aanbieden van de JOGG-waterbar, de JOGG-bidons, gezonde snacks of via de inzet van een diëtist. Dit doen we in samenwerking met de JOGG-supporters zoals Brabantwater of LIDL. Ook adviseren we organisaties over hoe zij kunnen werken aan een gezondere organisatie of aan een gezonder evenement.

Zo stond de JOGG-waterbar dit jaar bijvoorbeeld bij de finale van de NAC Streetleague, bij het Brakkenfestival en vorig jaar bij La Vuelta. Ook worden de JOGG-Bidons jaarlijks uitgedeeld bij o.a. de Avondvierdaagse in Breda-Noord.

Wil je ook een gezond tintje geven aan jouw evenement? Neem dan contact op via info@jogg-breda.nl.

Deel dit bericht:

Team:Fit Gezonde Sportomgeving

Team:Fit Gezonde Sportomgeving

JOGG-Teamfit helpt om sportomgevingen gezonder te maken. Onze JOGG-Teamfit coaches staan voor alle sportlocaties klaar en geven kosteloos advies. Ze helpen de sportlocatie om aan de slag te gaan met een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij terrein. Hierbij werken we samen met o.a. NOC*NSF, sportbonden en de gemeente.

gezondere kantine

Is jullie vereniging er ook klaar voor om stapsgewijs, onder begeleiding van een Team:Fit coach, te transformeren naar een gezondere kantine of clubhuis? Meld je dan nu aan via de website van Team:Fit www.teamfit.nl of stuur een mail naar irene.walk@teamfit.nl. Heb je vragen of wil je graag de uitgebreide brochure ontvangen, dan kan dit ook via Irene Walk.

Een mooi voorbeeld in Breda is AV Sprint. AV SPRINT verdiende in 2022 als eerste vereniging in Nederland zowel de Topprestatiebadge Voeding, de Topprestatiebadge Rookvrij sportterrein als de Topprestatiebadge voor een Verantwoord alcoholbeleid.

Deel dit bericht: